Тъй като танците от Пиринската област са особени, изобилствайки от скокове и приклякания, то и носиите трябва да позволяват подобни движения. По тази причина, мъжката носия от този край е тясна, прилепнала по тялото, за да може танцьорът да се движи свободно.
Снимка: bulgarianhistory.org...


Тъй като Северняшката област се състои от равнинни и планински региони, народните носии също имат разновидности по регион и сезон – зимна и лятна. Въпреки това, тя се свежда до двупрестилчен и сукманен тип за жена, а мъжката е белодрешна.
Снимка: bulgarianhistory.org...


Следващата събота в пиано бар БГ Ритъм ще ни гостува група Грамофон. Приятелството събира Георги Гарчов, Петър Янкулов и Христо Софев. Тяхната любов към руската песен им дава старт в кариерата, а ние сме повече от щастливи, че ще бъдат при нас на 01.04!...


Женската носия от шопския регион е сукманена, като само в кюстендилската област е саичена. Състои се от бяла риза, тъмно син или черен сукман, върху който се опасва тъкан колан, наречен тканица или червен пояс. Мъжката носия е предимно белодрешна.
Снимка: mediacafe.bg...


Клуб "БГ Ритъм" е първата хоротека в България и бихме искали да превърнем това място в мека на българската култура. Затова днес ще си говорим за народните носии.
Окрашенията по народната носия произлизат от географското положение и това дали мъж или жена носи съответната носия. Основните области са седем – Добруджанска, Северняшка, Шопска, Пиринска, Родопска, Тракийска и Странджанска!
На снимката ...


От 9 до 12 часа на 5 март БНР и клуб „БГ ритъм“ ви кани на „Радиокафе“ на живо в ефира на Радио София. С доц. Петя Банкова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН ще говорим за мартенските традиции, обичаи и лудата седмица . На мегдана в зала „БГ хора и ръченици“ ще се срещнем с ценители на българския фолклор. Формация „Гераци“ ще поведат хорото и ще ни потопят в т...


Лудо младо сън засънило
на ръчица бела момина,
а мома се чудом чуди,
мило и да го буди
драго й е да го гледа.

Та му рекла „Съм те жалила!
Ставай, лудо, че е ранина.
Мило ми е да те будя,
ала слънце вече иде,
ала слънце ще ни види!”

Лудо младо проговорило
„Как да стана, мала’й моме ле?
Как да стана, мала’й моме,
като нямам вече вече сила,
като ти си я изпила!”...


Какво му трябва на човек!?
Едно хоро, чаша червено вино и уютна обстановка... Тази вечер клуб БГ Ритъм Ви очаква с всичко това. Не пропускайте едно незабравимо парти с любия на всички DJ Божидар Попчев!...


Този Петък и Събота, фолклорно парти с Божидар Попчев в зала "БГ хора и ръченици"! Не пропускай веселбата!
Започваме в 21:00 часа!

Вход : 5 лв;
Резервации на 0899-910-911, 0885-87-87-80...


Бъдете с нас и в нощта преди Нова година. На 30 Декември в зала "БГ ПОП И РОК" ви очакват трио "Алегро"!
Начало - 23:00 часа;
Вход - 5 лв;
Резервации на 0899-910-911; 0899-910-913; 0885-87-87-80 и info@ritam.bg
www.ritam.bg...