Здравейте приятели,

Заповядайте на 23-ти Февруари от 21.00 часа на хоротека в ХОРОТЕКАТА или добре познатия Ви Клуб БГ Ритъм! DJ Попчев Ви очаква за да разтърсим подлеза с фолклор!
Изборът на консумация е изцяло Ваш!
Можете свободно да внесете всичко с което ще се подкрепяте между хорцата.
Вход - 6 лв....


Тъй като танците от Пиринската област са особени, изобилствайки от скокове и приклякания, то и носиите трябва да позволяват подобни движения. По тази причина, мъжката носия от този край е тясна, прилепнала по тялото, за да може танцьорът да се движи свободно.
Снимка: bulgarianhistory.org...


Тъй като Северняшката област се състои от равнинни и планински региони, народните носии също имат разновидности по регион и сезон – зимна и лятна. Въпреки това, тя се свежда до двупрестилчен и сукманен тип за жена, а мъжката е белодрешна.
Снимка: bulgarianhistory.org...


Следващата събота в пиано бар БГ Ритъм ще ни гостува група Грамофон. Приятелството събира Георги Гарчов, Петър Янкулов и Христо Софев. Тяхната любов към руската песен им дава старт в кариерата, а ние сме повече от щастливи, че ще бъдат при нас на 01.04!...


Женската носия от шопския регион е сукманена, като само в кюстендилската област е саичена. Състои се от бяла риза, тъмно син или черен сукман, върху който се опасва тъкан колан, наречен тканица или червен пояс. Мъжката носия е предимно белодрешна.
Снимка: mediacafe.bg...


Клуб "БГ Ритъм" е първата хоротека в България и бихме искали да превърнем това място в мека на българската култура. Затова днес ще си говорим за народните носии.
Окрашенията по народната носия произлизат от географското положение и това дали мъж или жена носи съответната носия. Основните области са седем – Добруджанска, Северняшка, Шопска, Пиринска, Родопска, Тракийска и Странджанска!
На снимката ...


От 9 до 12 часа на 5 март БНР и клуб „БГ ритъм“ ви кани на „Радиокафе“ на живо в ефира на Радио София. С доц. Петя Банкова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН ще говорим за мартенските традиции, обичаи и лудата седмица . На мегдана в зала „БГ хора и ръченици“ ще се срещнем с ценители на българския фолклор. Формация „Гераци“ ще поведат хорото и ще ни потопят в т...